De Russische president Vladimir Poetin heeft een aanpak uit het Sovjettijdperk gekopieerd die leidde tot het failliet van de USSR. Het gaat om een beleidsstrategie die Poetin zelf heeft bekritiseerd, zegt de Poolse minister van Buitenlandse Zaken.

“Poetin herhaalt de fouten van de leiders van de Sovjet-Unie”, zei Radoslaw Sikorski donderdag bij een paneldiscussie op het World Economic Forum in Davos. “De Sovjet-Unie nam het op tegen het Westen en verloor”.

Poetin heeft in een officiële verklaring gezegd dat de Sovjet-Unie onder het bewind van Leonid Brezjnev te veel uitgaf aan het leger waardoor het land bankroet ging, zo riep Sikorski in herinnering. Volgens Sikorski heeft Poetin er ook op aangedrongen dat deze fout niet nog een keer gemaakt mag worden.

Brezjnev leidde de Sovjet-Unie vanaf 1964 tot aan zijn dood in 1982. Hem wordt verweten dat hij er niet in slaagde om de USSR te hervormen en dat hij het land in een periode van stagnatie stortte. Tegelijk liepen de spanningen wereldwijd op als gevolg van de Sovjet-invasie in Afghanistan in 1972.

Poetin heeft laten blijken dat hij de economische staat waarin de USSR in het verleden verkeerde, betreurt. In februari 2024 beloofde Poetin nog een soortgelijke situatie te voorkomen. Hij zei dat het Westen probeert Rusland tot een wapenwedloop te verleiden, een tactiek die de westerse landen volgens hem ook "met succes" hebben toegepast tegen de Sovjet-Unie.

Dit leidde er volgens Poetin toe dat "de defensie-uitgaven van de Sovjet-Unie 13 procent van het nationaal inkomen bedroegen".

Defensie-uitgaven Rusland gestegen fors gestegen

Rusland is van plan om in 2025 ruim 6 procent van het nationaal inkomen uit te geven aan defensie, het hoogste niveau sinds de Koude Oorlog. Ondertussen zijn de defensie-uitgaven uitgedijd tot meer dan 30 procent van de overheidsbegroting, tegen iets meer dan 28 procent in 2024.

Dat Rusland "het opneemt tegen heel Europa en landen tegen zich in het harnas jaagt die voorheen bevriend of neutraal waren", weerspiegelt volgens Sikorski het isolement van de USSR in het Sovjettijdperk.

Als voorbeelden noemde Sikorski Zweden en Finland, twee landen die zich aansloten bij de NAVO na de Russische inval in Oekraïne.

De invasie is door het Westen veroordeeld en heeft geleid tot sancties tegen Rusland. Ook trokken westerse bedrijven zich terug uit het land. Sinds de invasie in februari 2022 heeft Rusland zijn economie geherstructureerd om de oorlogsinspanningen prioriteit te kunnen geven. Het land geeft enorme bedragen uit aan het leger.

Inmiddels is de inflatie in Rusland gestegen, het aanbod aan arbeidskrachten geslonken en de waarde van de roebel gedaald. De financiële reserves van Rusland zouden nog voor het einde van het jaar uitgeput kunnen raken", zei Anders Åslund, een Zweedse econoom en voormalig medewerker van de Amerikaanse denktank Atlantic Council.

De economie van de Sovjet-Unie stortte eind jaren '80 en begin jaren '90 in en de USSR werd uiteindelijk in 1991 ontbonden. De opmerkingen van Sikorski sluiten aan bij een waarschuwing van de directeur van het Internationaal Monetair Fonds in februari 2024, die zei dat de economie van Rusland “ongeveer is zoals de Sovjet-Unie er vroeger uitzag”.

Een aantal economen zegt echter dat Rusland niet lijkt af te stevenen op een ineenstorting als van de Sovjet-Unie. Ze wijzen erop dat sommige delen van de Russische economie het goed blijven doen.

Ook Yulia Svyrydenko, de Oekraïense minister van Economische Zaken, lijkt er niet van overtuigd dat Rusland dat op instorten staat. Hoewel de Oekraïense economie het volgens haar beter heeft gedaan dan die van Rusland, zei ze in Davos dat de sancties tegen Rusland moeten worden verscherpt om het land verder te verzwakken in aanloop naar eventuele vredesonderhandelingen.

LEES OOK: Druk van sancties kan Rusland dit jaar dwingen om oorlog tegen Oekraïne te beëindigen, aldus denktank